Granola – muslis ar hipsterīgu nosaukumu

Izlasīsi 4 minūtēs

Granola ir muslis ar hipsterīgu nosaukumu. Izcils brokastu ēdiens, kam visas sastāvdaļas var nopirkt bez iepakojumiem. 20 minūšu laikā tu vari pagatavot granolu vairākiem cilvēkiem veselai nedēļai vai vairāk. Visas šokolādes granolas sastāvdaļas var nopirkt praktiski ikvienā beziepakojuma produktu veikalā.

Šokolādes granola

Mana mīļākā granolas recepte

Šo recepti esmu gatavojusi gan pati sev, gan kā cienastu saviem tuviniekiem. Manuprāt, tā ir forša dāvana. Kad es to dāvinu, šī granola nav tikai auzas brokastīm: tās ir arī rūpes par dāvanas saņēmēju vairāku rītu garumā. Un kam gan ir iebildumi pret šokolādi brokastīs? 🙂

Šokolādes granola

Pietiks: 2 personām nedēļai

Sastāvdaļas

Grauzdēšanai:

  • 3 glāzes pilngraudu auzu pārslu
  • 3-4 ēdk. kakao pulvera
  • 1 tējk. kanēļa
  • 0,5 tējk. maltu krustnagliņu
  • 0,5 tējk. maltu smaržīgo piparu
  • 3 ēdk. medus (vegāniskai versijai – agaves vai kļavu sīrupa)
  • 2-3 ēdk. eļļas

Piedevas granolai:

  • 1-1,5 glāzes žāvētu augļu
  • 1 glāze riekstu vai sēklu

Pagatavošana

  • Lielā bļodā samaisa kopā visas sastāvdaļas, kuras paredzēts grauzdēt, un liek cepeškrāsnī uz 160 C, 15 min.
  • Kad granola apgrauzdēta, tajā iemaisa piedevas pēc saviem ieskatiem.

Piezīmes

Žāvētus augļus neliec grauzdēties kopā ar auzu pārslām – tie izcepsies un būs super cieti!

Kā variēt ar granolas sastāvdaļām?

Saldinātājs. Katrs var pievienot saldinātāju pēc saviem ieskatiem un vēlamā apjoma. Medus, agaves un kļavu sīrups labi derēs. Katrs no tiem sniegs granolai savu īpašo garšas niansi. Jo vairāk saldinātāja, jo lielākos kraukšķīgos gabalos sacepsies tava granola. Esmu gatavojusi arī bez saldinātāja vispār, izmantojot tikai pāris ēdamkarotes eļļas. Arī tāda granola izdosies garda!
Kā saldinātāju var izmantot arī saspaidītu banānu biezeni. Jāņem vērā, ka tas samazinās granolas uzglabāšanas laiku.

Eļļa. Eļļa būs nepieciešama auzu apgrauzdēšanai. Ja neesi intensīvu vai savdabīgu garšu fans, iesaku izmantot garšas ziņā neitrālas eļļas (vīnogu kauliņu, rapšu). Es parasti izmantoju olīveļļu, jo tā man vienmēr ir mājās (izmantoju to cepšanai vispārīgi). Noteikti derēs arī kokosriekstu eļļa. Neiesaku izmantot sviestu, jo kā piena produkts samazinās granolas uzglabāšanas laiku.

Kakao un garšvielas. Šokolādes granola nebūs šokolādes granola bez kakao pulvera! Ja neesi kakao un šokolādes cienītājs, arī bez kakao tā izdosies garšīga. Nav obligāti jāpievieno garšvielas. Manuprāt, tās vienkārši iedod papildus interesantas garšas nianses, un man tas patīk. Kanēlis viennozīmīgi piestāv granolai. Arī maltu ingveru un citus augu pulverus noteikti vari pievienot granolas maisījumam pirms grauzdēšanas.

Žāvēti augļi un citas piedevas. Apgrauzdētā granolā jau uzreiz pēc izņemšanas no cepeškrāsns vari iemaisīt savas mīļākās piedevas. Man ļoti patīk žāvētas dzērvenes un rozīnes. Ļoti gardi un papildu sātīgumu dod arī sēklas (ķirbju, saulespuķu). Droši var likt arī sezama sēklas – tomēr tad pa rokai jābūt arī spogulim, ja esi cilvēkos (sprūdīs zobos 😛 ).
Žāvētos augļus noteikti neliec grauzdēties līdz ar auzām. Augstajā temperatūrā tie izkaltīs un paliks akmens cieti un nesakošļājami.

Rieksti. Riekstus ieteicams sakapāt smalkāk un pievienot jau apgrauzdētai granolai. Es parasti riekstus nepievienoju to izmaksu dēļ, taču to noteikti var darīt!

Citas receptes:

🧑🏻‍🍳 Riekstu sviests – kā to pagatavot mājās
🧑🏻‍🍳 Kā pagatavot mandeļu pienu?

Leave a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Receptes novērtējums