5 idejas vienkāršām vakariņām
Ēst un ēst

5 idejas vienkāršām vakariņām

Rakstu izlasīsi 9 minūtēs

Vakariņu laiks ir lieliska iespēja gardi paēst pašam savās mājās. Un man vienmēr ir prieks padalīties ar gardām idejām vienkāršām vakariņām. Lai gan arī es parasti mēdzu gatavot kaut ko super fiksu, citreiz gribas paeksperimentēt. Atradu un izmēģināju 5 jaunas receptes – ar tām arī dalos šajā rakstā! Šoreiz iepazīsimies tuvāk ar Indijas riekstu krēmīgumu, atklāsim jaunu krēmīgas zupas recepti, baudīsim gardu pastu un izmēģināsim jaunu veidu, kā cept ierasto sviesta ķirbi. Kuru no šīm receptēm pamēģināsi tu?

5 idejas vienkāršām vakariņām

Ar kuskusu pildītas sviesta ķirbja šķēles
Krēmīgā sēņu tagliatelle pasta
Mango – turku zirņu karijs
Nedaudz par svaigām lauru lapām
Tortilju tofu kīšs
Krēmīgais kukurūzas čauders

Ar kuskusu pildītas sviesta ķirbja šķēles

Uz ledusskapja mums ilgi, ilgi – jau kopš rudens vidus – gozējās divi sviesta ķirbji, kas pacietīgi gaidīja savu kārtu gatavošanā. Rudens recepšu iedvesmu guvām tagad, decembrī. Bet labāk jau vēlu nekā nekad!

Šai pildīto ķirbja šķēlīšu receptei ļoti labi derēs lielāki sviesta ķirbji ar resnu apakšu. Tā iegūsi vairāk ripiņas (un vairāk pildījuma 😛 ). Mazākiem sviesta ķirbjiem caurumu mazākajām šķēlēm var izgriezt ar nazīti. Izgriezto daļu sagriez kubiņos un liec iekšā kādā tuvāko dienu sautējumā vai sacepumā! Iedvesmu receptei pasmēlāmies no Džeimija Olivera. Lai gan šķiet, ka izcili pavāri vienmēr gatavo sarežģītus ēdienus, arī no viņiem var pasmelties idejas vienkāršām vakariņām! Izmantojām mājās pieejamos produktus.

Ar kuskusu pildītas sviesta ķirbja šķēles
Sagatavošanas laiks
10 mins
Gatavošanas laiks
40 mins
Kopā jāgatavo
50 mins
 

Ierasto pildīto kabaču vietā šoreiz ņem talkā ķirbi - un baudi koši oranžos ripuļus ar gardu kuskusa un saulē kaltēto tomātu pildījumu! 

Atslēgvārdi: plant based
Porciju skaits: 2 personām
Sastāvdaļas
  • 1 vidēji liels sviesta ķirbis
  • 1/2 glāze pērļu kuskusa
  • 1,25 glāzes ūdens
  • puse no dārzeņu buljona kubiciņa
  • 1 mazs sarkanais sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 3 dateles
  • 8 saulē kaltēti tomāti
  • smaržīgie pipari
  • sāls un pipari
  • rīvēts parmezāna siers
  • sasmalcināti zaļumi
Pagatavošana
  1. Gatavo pērļu kuskusu - uz pusglāzi kuskusa ņem pilnu glāzi ūdens un vēl mazdrusciņ. Kad ūdens vārās, pievieno pusi dārzeņu buljona kubiciņa un kuskusu. Izmaisi un vāri 8-10 minūtes, kamēr kuskuss ir mīksts.

  2. Kamēr kuskuss gatavojas, nomizo sviesta ķirbi. Nogriez apakšējo mizas daļu un griez 1,5 cm platās šķēlēs (ripiņās). Šķēlēm izņem sēklu daļu, mazākajām šķēlītēm (augšējā ķirbja daļā bez sēklām) ar nazīti izgriez nelielu caurumiņu pildīšanai. Sagatavojies cepšanai, krāsni sasildot uz 190 grādiem.

  3. Kamēr krāsns sildās, mazos kubiņos sagriez sīpolu un apcep to uz pannas olīveļļā. Ar ķiplokspiedi vai nazi sasmalcini un pievieno ķiplokus, apcep. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.

  4. Lielākā bļodā samaisi pildījumu - uzvārīto pērļu kuskusu, apceptos sīpolus un ķiplokus, mazos kubiņos sagrieztas dateles un saulē kaltētos tomātus. Pievieno mazlietiņ smaržīgos piparus un citas garšvielas pēc tavas izvēles.

  5. Uz cepešplāts ar cepampapīru kārto ķirbju ripiņas. Pārslaki tās ar olīveļļu, pārber ar sāli un pipariem. Vidū liec pildījumu ar kaudzīti. Liec cepeškrāsnī cepties uz aptuveni 15 minūtēm.

  6. Pēc 15 minūtēm, kad ķirbis jau ir teju gatavs (vari to pārbaudīt ar dakšiņu vai nazīti), pārkaisi ar rīvētu parmezānu un cep vēl pāris minūtes līdz gatavībai.

  7. Pārkaisi ar sasmalcinātiem zaļumiem - un lai labi garšo!

Krēmīgā sēņu tagliatelle pasta

Dažādas formas taču = dažādas garšas, vai ne? Pilnīgi noteikti! Lai gan parasti ēdam pilngraudu pastu, šoreiz kārais zobs ilgojās pēc sen neēstās tagliatelle pastas. Arī no tomātiem drusciņ gribējām atpūsties. Tā visa rezultātā tapa šāda krēmīga sēņu tagliatelle pasta.

Principā sekojām līdzi Elsa’s Wholesome Life bloga receptei, cukini nūdeļu vietā izmantojot tagliatelle pastu un sojas pienu aizvietojot ar mājās gatavotu mandeļu pienu.

Krēmīgās mērces pagatavošanai gan iesakām Indijas riekstus vispirms izmērcēt. Tas nav minēts receptē, bet mērcēti rieksti būs vieglāk sablenderējami. Rezultātā tu iegūsi vienveidīgāku un krēmīgāku konsistenci. Par cik mērce tik un tā tiks karsēta, te labi noderēs fiksā riekstu mērcēšanas metode. Ieber riekstus krūzē, pārlej ar verdošu ūdeni, piespied mazlietiņ svaigas citronu sulas, pagaidi 15 minūtes un gatavs! (pretstatā vismaz pāris stundām, mērcējot riekstus aukstā ūdenī)

Mango – turku zirņu karijs

Atzīšos – karijs (ēdiens, ne garšviela) un Indijas virtuves receptes mani vienmēr ir savā ziņā nedaudz biedējušas. Gan ar dažādiem maisījumiem, kuri vienmēr šķituši nepieejami un mistiski, gan arī ar to, ka viss noteikti ir asāks par jebko, ko esmu līdz šim dzīvē ēdusi. Mans latvieša vēders, pie tam jūtelīgāks par normu, noteikti nav visai viesmīlīgs ļoti eksotiskām garšām, kas atšķiras no manas ikdienas virtuves.

Lai maziem solīšiem tuvotos arī šīs virtuves iepazīšanai, pamēģināju šo visnotaļ vienkāršo kariju. Un tas bija gards! Lai justos drošāk arī par garšvielām, ko izmantoju, uztaisīju vienu fiksu garam massala garšvielu maisījumu (kas noteikti nav tuvu tā reālajai garšai, bet priekš manis der):

Mazā burciņā samaisi:

  • 1 ēdk. malta kumīna
  • 1,5 tējk. malta koriandra
  • 1,5 tējk. malta kardamona
  • 1,5 tējk. maltu melno piparu
  • 1 tējk. malta kanēļa,
  • 0,5 tējk. maltu krustnagliņu
  • un 0,5 tējk. malta muskatrieksta.

Pašu recepti skaties Vegan Richa blogā, par cik daudzmaz pieturējāmies pie šīs receptes norādēm.

mājās kaltētas lauru lapas

Nedaudz par svaigām lauru lapām

Labprāt padalīšos ar vēl vienu atklājumu, par ko man patiesībā jāsaka liels paldies lieliskajai Ditai Lasei un viņas Vegus veģetārā uztura skolas lekcijai par garšvielām: lauru lapas. Man lauru lapas vienmēr ir šķitušas kā mīts. Liec tās kaltētās lapas zupā, cik gribi, un nekādu reālu atšķirību nejūti. Vai tev ir tāpat?

Taču patiesībā lauru lapas piedod tādu smuku rūgtumiņu, un tās vajag gaužām maz! Atslēga ir tajā, ka veikalā nopērkamās kaltētās lauru lapas praktiski nedod neko – tāpēc arī ir tā, ka varam zupas katlā likt 5 un vairāk lauru lapas un nejust nekādu efektu.

Vecajā, labajā Rimi (un arī Depo veikalos, kā man pastāstīja) ir nopērkami lauru kociņi podiņos. Iesaku nopirkt un noprovēt svaigas vai svaigi kaltētas lapiņas (vienkārši nolasot tās no kociņa un izkaltējot). Gatavojot šo kariju, pašā sākumā eļļā ir jāapcep viena lauru lapa. Paņēmu vienu palielu lapiņu, pēc tam piešāvu klāt sablenderēto sīpolu masu apcepšanai, pagaršoju – un bāc, tur tas ir! Rūgtums! Dikti par daudz – pat no vienas lapiņas. Bet kāds prieks beidzot saprast, kas ir lauru lapas! Starp citu, ja sanācis pārāk rūgti – nobalansē garšas, pievienojot nedaudz cukuru.

Tā ka paldies Ditai par mītu laušanu! Iesaku aiziet uz nākamo viņas vadīto garšvielu lekciju – tur var 4 stundas klausīties mind-blowing lietas par garšvielām, visu izgaršot/izsmaržot un arī pārsmieties no foršā Ditas humora.

Tortilju tofu kīšs

Mums ļoti garšo kīši. Tomēr ar tiem vienmēr ir divas problēmas: 1) baigais čakars un 2) kā to veganizēt (jo olas ir visvieglāk lietojamā saistviela). Un galu galā – mēs taču meklējam idejas vienkāršām vakariņām.

Atradām šo recepti, kas sākumā šķita smieklīga, taču beigās izdevās visai labi! Jāsaka gan, šī būs vairāk nesteidzīgas sestdienas recepte (tieši sestdienā arī gatavojām), jo pāri stundai tomēr aizies ar visu cepšanu. Bet tā jau viss forši – nekādu olu, nekāda čakara ar mīklas gatavošanu un pus-cepšanu. Vienkārši apcep dārzeņus, sablenderē tofu maisījumu, ieklāj tortiljas un cep!

Recepti skaties Girl Makes Food blogā. 🙂

Krēmīgais kukurūzas čauders

Joprojām skatos uz mūsu čaudera foto un Food Network receptes rakstā esošajām bildēm un domāju – nu kur mums tik oranžs sanāca?

Lai vai kā tur būtu, izdevās super garda krēmīga biezzupa! Svarīga loma šeit atkal bija ar verdošo citronūdeni briedinātajiem Indijas riekstiem – tie deva vajadzīgo krēmīgumu. Lai gan izmantojām konservēto kukurūzu (to uz pannas apcepot pašu pirmo), nevis grillētu veselo, tāpat izdevās lieliski. Mūsuprāt, garšas atslēga bija atsevišķi olīveļļā apcept un pa vienam katlā pirms buljona likt kukurūzu, tad sīpolus, seleriju un ķiplokus un pašās beigās – burkānus. Kūpinātas paprikas vietā izmantojām saldo papriku, kūpināto sāli un drusciņ kajēnas piparus. Un kur tad bez parmezāna grauzdiņiem no ķiploku bagetes! Piemirsām to veikalā, bet Artūrs speciāli brauca tai pakaļ uz Rimčiku 🙂 Jo tieši tik svarīgi ir labi grauzdiņi pie labas zupiņas!


Kādas ir tavas idejas vienkāršām vakariņām?

Padalies ar savām receptēm komentāros zemāk!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Receptes novērtējums