5 idejas vienkāršām vakariņām

5 idejas vienkāršām vakariņām
Rakstu izlasīsi 9 minūtēs

Izmēģināju 5 jaunas receptes vienkāršām vakariņām – ar tām arī dalos šajā rakstā! Šoreiz iepazīsimies tuvāk ar Indijas riekstu krēmīgumu, atklāsim jaunu krēmīgas zupas recepti, baudīsim gardu pastu un izmēģināsim jaunu veidu, kā cept ierasto sviesta ķirbi. 

Receptes:

Ar kuskusu pildītas sviesta ķirbja šķēles
Krēmīgā sēņu tagliatelle pasta
Mango – turku zirņu karijs
Tortilju tofu kīšs
Krēmīgais kukurūzas čauders

Ar kuskusu pildītas sviesta ķirbja šķēles

Šai pildīto ķirbja šķēlīšu receptei ļoti labi derēs lielāki sviesta ķirbji ar resnu apakšu. Tā iegūsi vairāk ripiņas, kurās arī varēs salikt vairāk pildījumu!Mazākajām šķēlēm var izgriezt vidū caurumiņu, lai šķēli varētu bagātīgāk sapildīt. Izgriezto daļu sagriez kubiņos un liec iekšā kādā tuvāko dienu sautējumā vai sacepumā!

Iedvesmu receptei pasmēlāmies no Džeimija Olivera. Izmantojām mājās pieejamos produktus. Šo ēdienu var pagatavot pilnībā bez iepakojumiem – visas sastāvdaļas parasti ir nopērkamas beziepakojumu produktu veikalos un pārtikas veikalos (dārzeņus neliekot plastmasas maisiņos).

Ar kuskusu pildītas sviesta ķirbja šķēles

Pietiks: 2 personām

Sastāvdaļas

  • 1 vidēji liels sviesta ķirbis
  • 1/2 glāze pērļu kuskusa
  • 1,25 glāzes ūdens
  • puse no dārzeņu buljona kubiciņa
  • 1 mazs sarkanais sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 3 dateles
  • 8 saulē kaltēti tomāti
  • smaržīgie pipari
  • sāls un pipari
  • rīvēts parmezāna siers
  • sasmalcināti zaļumi

Pagatavošana

  • Gatavo pērļu kuskusu – uz pusglāzi kuskusa ņem pilnu glāzi ūdens un vēl mazdrusciņ. Kad ūdens vārās, pievieno pusi dārzeņu buljona kubiciņa un kuskusu. Izmaisi un vāri 8-10 minūtes, kamēr kuskuss ir mīksts.
  • Kamēr kuskuss gatavojas, nomizo sviesta ķirbi. Nogriez apakšējo mizas daļu un griez 1,5 cm platās šķēlēs (ripiņās). Šķēlēm izņem sēklu daļu, mazākajām šķēlītēm (augšējā ķirbja daļā bez sēklām) ar nazīti izgriez nelielu caurumiņu pildīšanai. Sagatavojies cepšanai, krāsni sasildot uz 190 grādiem.
  • Kamēr krāsns sildās, mazos kubiņos sagriez sīpolu un apcep to uz pannas olīveļļā. Ar ķiplokspiedi vai nazi sasmalcini un pievieno ķiplokus, apcep. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
  • Lielākā bļodā samaisi pildījumu – uzvārīto pērļu kuskusu, apceptos sīpolus un ķiplokus, mazos kubiņos sagrieztas dateles un saulē kaltētos tomātus. Pievieno mazlietiņ smaržīgos piparus un citas garšvielas pēc tavas izvēles.
  • Uz cepešplāts ar cepampapīru kārto ķirbju ripiņas. Pārslaki tās ar olīveļļu, pārber ar sāli un pipariem. Vidū liec pildījumu ar kaudzīti. Liec cepeškrāsnī cepties uz aptuveni 15 minūtēm.
  • Pēc 15 minūtēm, kad ķirbis jau ir teju gatavs (vari to pārbaudīt ar dakšiņu vai nazīti), pārkaisi ar rīvētu parmezānu un cep vēl pāris minūtes līdz gatavībai.
  • Pārkaisi ar sasmalcinātiem zaļumiem – un lai labi garšo!

Krēmīgā sēņu pasta

Lai pagatavotu šo krēmīgo sēņu pastu, kā pamatu vari izmantot Elsa’s Wholesome Life bloga recepti. Cukini nūdeles aizvietoju ar tagliatelle pastu, sojas piena vietā izmantoju mājās gatavotu mandeļu pienu.

Kā pagatavot mērci krēmīgu? Lai mērce izdotos izcili krēmīga, Indijas riekstus pirms gatavošanas izmērcē vismaz kādas pāris stundas. Tas nav minēts Elsa’s Wholesome Life receptē. Kārtīgi izmērcēti rieksti vieglāk blenderēsies, ļaujot iegūt vienveidīgāku un krēmīgāku konsistenci.

Ko darīt, ja man nav laika (vai aizmirsu) izmērcēt riekstus? Par cik šeit rieksti tiek izmantoti mērcē, te labi noderēs ātrā riekstu mērcēšanas metode. Ieber riekstus krūzē, pārlej ar verdošu ūdeni, piespied mazlietiņ svaigas citronu sulas, pagaidi 15 minūtes un gatavs!

Mango – turku zirņu karijs

Lai pagatavotu šo pikanti saldo kariju, varēsi sekot līdzi norādēm Vegan Richa blogā. Tam būs nepieciešams arī garam massala garšvielu maisījums. To noteikti var jau gatavu iegādāties garšvielu veikalos. Ja vēlies to pagatavot mājās pats, izmēģini – tas ir pavisam vienkārši! Lūk, kas tev būs nepieciešams, lai pagatavotu šo garšvielu maisījumu ilgākam laikam:

1 ēdk. malta kumīna
1 tējk. malta koriandra
1,5 tējk. malta kardamona
1 tējk. malta kanēļa
0,5 tējk. maltu krustnagliņu
0,5 tējk. malta muskatrieksta

Tortilju tofu kīšs

Kīši ir garšīgi. Tomēr ar tiem vienmēr ir divas problēmas: 1) ir slinkums gatavot mīklu kīša pamatnei un 2) vēl nebiju atradusi, kā visu kīšu veganizēt.

Izmēģināju Girl Makes Food recepti. Jāsaka gan, šī būs vairāk kādas nesteidzīgas nedēļas nogales brīža recepte, jo cepšanas laiks būs ilgāks par gatavošanas laiku. Bet tā jau viss forši – ir prieks atrast vegānisku kīša versiju! Nekādu olu, nekāda čakara ar mīklas gatavošanu un pus-cepšanu. Vienkārši apcep dārzeņus, sablenderē tofu maisījumu, ieklāj tortiljas un cep!

Kukurūzas čauders

Recepti šai gardajai comfort food tipa biezzupai atradīsi Food Network. Joprojām skatos uz mana čaudera foto un rakstā esošajām bildēm un domāju: no kā man tik oranžs sanāca? 😀

Arī šī ēdiena pagatavošanā būs nepieciešami izmērcēti Indijas rieksti, lai panāktu izcilu krēmīgo konsistenci. Svaigas kukurūzas vietā es izmantoju konservēto kukurūzu (to uz pannas apcepot pašu pirmo). Mūsuprāt, garšas atslēga bija atsevišķi olīveļļā apcept un pa vienam katlā pirms buljona likt kukurūzu, tad sīpolus, seleriju un ķiplokus un pašās beigās – burkānus. Kūpinātas paprikas vietā izmantojām saldo papriku, kūpināto sāli un drusciņ kajēnas piparus. Un kur tad bez parmezāna grauzdiņiem no gardas bagetes!


Vai izmēģināji kādu no receptēm?

Dalies ar savu bildi Instagramā un ietago mani – @darilietas_lv!

Leave a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Receptes novērtējums