Kā pagatavot mandeļu pienu?

kā pagatavot mandeļu pienu mājās
Izlasīsi 10 minūtēs

Kā pagatavot mandeļu pienu? Vai to pagatavot ir lētāk, nekā pirkt veikalā? Noskaties video recepti un lasi rakstu, lai uzzinātu vairāk par mandeļu piena gatavošanu mājās!


Kāpēc es gatavoju augu pienu mājās

Kā jau lielai daļai pieaugušu cilvēku, arī manam vēderam ne visai patīk piena produkti. Tieši tamdēļ man ir prieks, ka ir iespējams augu pienus ne tikai nopirkt, bet arī pagatavot pašam!. Veikalos pieejams visnotaļ plašs augu pienu klāsts, no kuriem man visvairāk patīk mandeļu piens. Par cik es cenšos savā ikdienā ieviest pa kādam jaunam paradumam no less waste idejām (tādējādi samazinot mājās radītos atkritumus), nu esmu atteikusies arī no augu piena tetra pakām, kas aiziet miskastē, un pagatavot mandeļu pienu mājās.

Recepte:

Biežāk uzdotie jautājumi par augu pienu gatavošanu mājās:

Video recepte

Nepieciešamās sastāvdaļas un rīki

  • mandeles
  • dzeramais ūdens
  • blenderis (lielais ar krūzi būs ērtāks, bet es ar rokas blenderi arī visu lieliski paveicu)
  • sietiņš/marle/produktu maisiņš ar ļoti smalkiem caurumiņiem (izvēlies jebko, kas tev pieejams)

Vari pievienot arī kādu saldinātāju (dateles, medu, kļavu vai agaves sīrupu u.c.). Es saldinātājus parasti nepievienoju, jo: 1) nevēlos lieki palielināt cukura daudzumu produktos, kur to visu varu kontrolēt, un 2) nesajutu lielu starpību, līdz ar to neredzēju nepieciešamību palielināt augu piena pagatavošanas izmaksas, liekot tajā dārgus produktus kā kļavu sīrups vai kvalitatīvas dateles.

Vai mandelēm nepieciešams ņemt nost miziņu? Iesaku izmēģināt pagatavot pienu ar lobītām un nelobītām mandelēm. Man personīgi šķiet – ain’t nobody got time for that! Piens ar miziņām garšo normāli.

Kā pagatavot mandeļu pienu

Mandeles izmērcē ūdenī pāris stundas vai ideāli – uz nakti. Jo ilgāk mērcē, jo krēmīgāks būs mandeļu piens!

Nolej ūdeni un veikli noskalo mandeles zem tekoša ūdens strūklas.

Blenderī liec mandeles un ūdeni proporcijās 1:2 – piemēram, 1 glāze mandeļu un 2 glāzes ūdens.

Blenderē, līdz visas mandeles ir sasmalcinātas un ir izveidojies balts piens.

Bļodā “ieklāj” savu sietiņu un caur to lej iekšā sablenderēto pienu, lai atdalītu to no riekstu biezumiem

Rūpīgi izspied visu pienu, lai biezumi būtu pēc iespējas sausāki

Biezumus ārā nemet – tos vari izmantot gatavošanā! (par to vairāk – drusciņ tālāk rakstā)

Kur iegādāties nepieciešamās sastāvdaļas

MANDELES

Mandeles pērku beziepakojuma veikalā Turza. Arī cena tur ir ļoti pievilcīga – patlaban €13,84/kg. Rimi par sveramajām mandelēm es samaksāju aptuveni tādu pašu ciparu, bet noteikti ne par pilnu kilogramu. Manīju, ka arī Riekstijums.lv internetveikalā ir laba cena kilograma pakai gan lobītām, gan mandelēm ar mizu.

SIETIŅŠ

Lai izkāstu pienu un iegūtu iespējami sausus mandeļu biezumus tālākizmantošanai, nepieciešams izmantot kādu smalku sietiņu, ko būs ērti satvert un lietot. Neesmu notestējusi, bet teorētiski to var pagatavot arī bez sietiņa. Ar to vienkārši būs ērtāk!
Vispirms noteikti iesaku paskatīties mājas krājumos, vai tur jau neglabājas kaut kas tam labi noderīgs. Man nekā tāda nebija, tādēļ nopirku Onya produktu maisiņu komplektu turpat Turzā (kopā 5 maisiņi). Vienu no tiem izmantoju piena kāšanai, pārējos komplektā esošos maisiņus saliku tiem paredzētajā jaukajā maisiņā un iemetu somā. Tagad varu gan taisīt augu pienu, gan arī esmu gatava random iepirkšanās brīžiem. Win-win!

BLENDERIS

Iesaku izmantot lielo blenderi, taču visu var paveikt arī ar rokas blenderi! Par cik beidzot ir saistīta tēma, varu padalīties ar ieteikumu par blenderi.

Vai gatavot augu pienus ir sarežģīti?

Man pašai, pirms izmēģināju šo pienu pagatavot, lielākais čakars šķita tieši piena izkāšana no biezumiem. Tādu iespaidu man radīja lasītie varianti, kur izkāšanai izmanto marli – biju to iztēlojusies kā ķēpīgu padarīšanu. Visu atrisina un vienkāršo Onya produktu maisiņi – to actiņas ir gana šauras, lai izspiestu tiešām krēmīgu, ne-biezumainu pienu. Tas labi dara savu darbu! No ķēpīguma ir vien tik, cik pēc tam nomazgāt vienu bļodu, blendera detaļas un maisiņu. Jo vairāk šo pienu gatavoju mājās, jo vairāk šķiet, ka tā izspiešana ir pat patīkama nodarbe. Kaut kas maģisks tur ir!

Manuprāt, ļoti svarīgi ir arī saprast, kad ir vispareizākais brīdis, kad tavā dienas ritmā dabīgi “ielien” šī piena pagatavošanas nodarbe. Mandeļu piens neaizņems daudz laika gatavošanai (aptuveni 5-10 minūtes), taču būsim reāli – ne vienmēr no rīta to gribēsies darīt. No rīta taču gribas vienkārši pamosties un uzreiz ieliet sev kafijas krūzi, vai ne? Tieši tāpēc es cenšos šo darbiņu paveikt dienas laikā – no rīta iemērkt bļodā mandeles un vakarā pagatavot pienu. Citam varbūt labāk derēs citi laiki – tāpēc jaunā ieraduma nostiprināšanai padomā par sev ērtāko laiku. Bieži vien jauni ieradumi un apņemšanās pazūd nebūtībā vien tamdēļ, ka tām izvēlamies un veltām nepareizo laiku. Piemēram, es zinu, ka es nekad necelšos piecos no rīta, lai dotos skriet. Vasarā. Ziemā. Nu – jebkad. 🙂

Ko darīt ar pāri palikušajiem biezumiem?

Izkaltē cepeškrāsnī un iegūsti mandeļu miltus. Pat ja vēl nezini, kur tos izmantosi vai arī nav garastāvoklis uzreiz cept kūkas vai cepumus – izkaltē tos! Uzreiz pēc piena pagatavošanas biezumus izkārto uz cepešplāts ar tajā ieklātu cepampapīru (izmanto vairākkārt lietojamo for extra karma points!) un liec cepškrāsnī kaltēties uz 110 C. Atkarībā no tā, cik biezā kārtiņā biezumi ir izvietoti, tie izkaltēsies aptuveni 1-1,5 h laikā. Izkaltušos biezumus saberz ar plaukstām vai virtuves kombainā un voila – tev ir mandeļu milti!
Ja vien neplāno gatavot smukos makarūnus, kur nepieciešami ļoti smalki mandeļu milti bez miziņām, tad par veikalā nopērkamajiem dārgajiem mandeļu miltiem droši vari aizmirst un izbaudīt pašgatavotos miltus.

Cep kūkas, cepumus un citus desertus. No tiem vari sacept kūkas, cepumus un vēl visādus brīnumus, par kuriem raksta dažādos ēdienu blogos. Es izmēģināju Holy Cow! ēdienu bloga recepti – ķirbju pralinē tarti (vegāniska, bezglutēna). No pekanriekstiem, kļavu sīrupa un brūnā cukura gatavotā pralinē virskārtiņa bija dievīga! Es gan laikam piešautu drusciņ vairāk saldinātāju gan pildījumam, gan arī mīklai, taču kopumā šī tarte ir laba atslodze, ja apnikuši ļoti saldi deserti un gribas kaut ko ķirbīgu.

Ja tev ir foršas receptes, kur izmantot mandeļu miltus – padalies ar tām komentāros!

Vai gatavot mandeļu pienu mājās ir dārgāk?

Šī bija mana pamatinterese un galvenais jautājums: vai mandeļu piens, kas gatavots mājās, ir lētāks par veikalā nopērkamo? Vai tas ir izdevīgi?

Rupji rēķinot, pagatavot 1 litru mandeļu pienu mājās man iznāk aptuveni par €3,80, kas ir krietni dārgāk par veikalā nopērkamajiem mandeļu pieniem (lētākais litrā maksā €1,99 , Rimi).

Tomēr nenolaid rokas – ir vēl daži faktori, kas ietekmē cenu un savā ziņā to arī attaisno! Jāņem vērā, ka pastāv iespēja “spēlēties” ar izmantotā ūdens daudzumu. Pievienojot krietni vairāk ūdeni, mandeļu piens sanāks vairāk (taču tas būs ūdeņaināks). Es vienmēr gatavoju pēc šīs receptes, jo man patīk krēmīgāks piens. Taču noteikti var visu sablenderēt un pirms pildīšanas pudelē tajā ieliet nedaudz ūdeni, tādējādi pienu atšķaidot. Tad tās izmaksas varētu nokristies uz kaut kādiem 3,00-3,20 €. (vēlreiz atgādinu – visnotaļ aptuvena matemātika). Bet…

…pats galvenais ieguvums, manuprāt, ir mandeļu milti.

No kādiem 140 gramiem mandeļu, ko izmantoju savā pirmajā eksperimentā, pēc biezumu izkaltēšanas cepeškrāsnī man sanāca aptuveni 70 grami mandeļu miltu. Salīdzināsim ar blanšēto mandeļu miltiem, kas iepakojumā nopērkami par Rimi veikalos par €8,89. Pēc maniem aprēķiniem mani iegūtie milti tad maksātu ap diviem eiro.

Ir skaidrs, ka šādi iegūti milti nav tik augstas kvalitātes kā veikalos nopērkamie blanšēto mandeļu milti. Ir vēl vairāk skaidrs, ka mani aprēķini gan jau kaut kur ir arī nedaudz kļūdaini (jo man padodas rakstīt tekstus, bet ne rēķināt 😀 ).

Par spīti tam visam, samazinot manu iegūto miltu vērtību uz pusi (tātad 1 eiro), tie jau noņem veselu eiro no izmaksām par piena gatavošanai izmantotajām mandelēm. Līdz ar to iznāk, ka papildus pienam iegūstam arī mandeļu miltus, kas jebkurā gadījumā veikalā ir dārgāki par pašu pienu. Te arī, manuprāt, ir tas galvenais naudiskais ieguvums, neko pat diži nerēķinot vairāk.

Kādas ir alternatīvas mandeļu pienam?

Ja ir ļoti svarīgi tikai un vienīgi ietaupīt līdzekļus, tad labā ziņa ir tāda, ka arī no auzām ir iespējams pagatavot pienu. Auzas, visticamāk, ir lētākā pagatavojamo augu pienu izejviela. Man gan auzu piens klāt kafijai galīgi nešķiet lejams, taču tas noteikti ir gaumes jautājums. No savas pieredzes vēl nevaru spriest, taču ir daudzi vairāk vai mazāk līdzīgi veidi, kā pagatavot pienu no citiem riekstiem, sojas pupiņām, kvinojas, kaņepju sēklām… Atliek vien ļauties iedvesmai (un lielākiem vai mazākiem izdevumiem) un doties blenderēt!

Tuvākajā nākotnē noteikti izmēģināšu pagatavot auzu un varbūt arī citus pienu veidus. Ir skaidrs, ka kaut ko tādu kā kvinojas piens negatavošu lieku izdevumu dēļ (pie mums kvinoja nav tik lēts produkts, kā gribētos), taču paeksperimentēt man noteikti ir interese.

Un kā ir tev? Vai izmēģināsi pagatavot mandeļu pienu mājās?


Vai esi gatavojis augu pienu?

Pastāsti par savu pieredzi!

Ja tev ir jautājumi, ko neesmu vēl atbildējusi rakstā – uzdod savu jautājumu komentāros zemāk!

3 thoughts on “Kā pagatavot mandeļu pienu?”

  1. Pingback: 2 feinas receptes brīžiem, kad gribas kaut ko šokolādīgu - Restart the show

  2. Pingback: Mājās gatavots auzu piens - kafijas tests - Restart the show

  3. Pingback: Kā iepirkties veikalā un tirgū ar produktu maisiņiem – Dari Lietas blogs

Leave a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *