Kā pagatavot mandeļu pienu?

Izlasīsi 6 minūtēs

Kā pagatavot mandeļu pienu? Vai to pagatavot ir lētāk, nekā pirkt veikalā? Noskaties video un uzzini visu par mandeļu piena gatavošanu mājās.

Kas ir mandeļu piens?

Mandeļu piens ir govs piena alternatīva. To pagatavo no mandeļu riekstiem, sablenderējot tos ar ūdeni un nokāšot šķidrumu no biezumiem. Papildus var pievienot saldinātāju, piemēram, dateles, medu, agaves sīrupu vai kļavu sīrupu. Mandeļu pienu izmanto jebkāda veida gatavošanā, kur ir vajadzīgs piens. Mandeļu piens ir vegānisks (ja kā saldinātājs nav pievienots medus).

Kāpēc mandeļu pienu gatavot mājās?

Mandeļu piens ir nopērkams veikalā tetrapakās, kas Latvijā netiek pieņemtas kā šķirojamais atkritums tālākai pārstrādei. Līdz ar to mandeļu piena pagatavošana mājās ir iespēja izvairīties no tetra paku iegādes un izmešanas sadzīves atkritumos. Mandeles bez iepakojuma un uz svara var iegādāties dažādos pārtikas veikalos, kā arī beziepakojuma produktu veikalos.

Mājās pagatavots mandeļu piens stikla pudelē

Kā pagatavot mandeļu pienu

Aprīkojums

Mandeļu piena pagatavošanai var izmantot rokas blenderi, krūzes blenderi vai virtuves kombainu ar asmeni smalcināšanai. Mandeļu biezumu un piena atdalīšanai būs jāizmanto marles veidīgs audums – labi noderēs produktu maisiņš vai tamlīdzīgs audums ar ļoti smalkiem caurumiņiem.

Pagatavošana

  • Iemērc mandeles ūdenī vismaz uz pāris stundām vai uz nakti, lai pagatavotu krēmīgu pienu
  • Pēc izmērcēšanas nolej ūdeni un noskalo izmērcētās mandeles
  • Liec blenderī mandeles un svaigu ūdeni proporcijās 1:2 (piemēram, 1 glāze mandeļu un 2 glāzes ūdens)
  • Blenderē, līdz mandeles ir sasmalcinātas un ir izveidojies balts piens
  • Bļodā ieklāj sietiņu un tajā lej sablenderētās mandeles
  • Kārtīgi izspied šķidrumu no mandeļu biezumiem
  • Neizmet ārā mandeļu biezumus – arī tos var izmantot

Biežāk uzdotie jautājumi

Vai mandeles pirms piena gatavošanas jāloba?

Es teiktu, ka nav. Ēdiena pūristi (purists) teiktu, ka mandelēm pirms piena gatavošanas jānoloba miziņas. Manuprāt, tas nav nepieciešams un tas vispār būtu baigais laika patēriņš. Esmu gatavojusi mandeļu pienu no mandelēm gan ar, gan bez miziņām – garša ir praktiski vienāda.

Ko darīt ar pāri palikušajiem biezumiem?

Izkaltē cepeškrāsnī un iegūsti mandeļu miltus. Iesaku to izdarīt uzreiz – pat ja vēl neplāno neko no tiem gatavot. Cepeškrāsni sasildi uz 110 C un cepešplātnē ieklāj cepampapīru vai teflona loksni. Uz tās izber un vienmērīgi izlīdzini mitros mandeļu biezumus un liec cepškrāsnī kaltēties. Atkarībā no tā, cik biezā kārtiņā biezumi ir izvietoti, tie izkaltēsies aptuveni 1 – 1,5 h laikā. Kad tie ir izkaltēti, vari tos vēl vairāk sasmalcināt virtuves kombainā.

Cep kūkas, cepumus un citus desertus.  Neesmu mēģinājusi ar pašgatavotiem mandeļu miltiem cept makarūnus – iespējams, ka tiem šie milti varētu būt pārāk rupji. Tomēr ar tiem noteikti izdosies pagatavot jebkuru citu desertu, kur jāizmanto mandeļu milti.

Mandeļu biezumi pēc blenderēšanas

(attēlā) Mandeļu biezumi pēc piena nokāšanas un izspiešanas.

Vai gatavot mandeļu pienu ir dārgi?

Tā kā mandeles nav lēts produkts, ir jārēķinās, ka mājās gatavots mandeļu piens būs dārgāks par veikalā nopērkamo. Atkarībā no mandeļu cenas, mājās gatavotais man parasti izmaksāja ap 3,50 €. Veikalā lētākais mandeļu piens maksā aptuveni 2 €. Ja vēlies augu pienu gatavot mājās, bet vienlaikus arī ietaupīt naudu, iesaku apsvērt domu pagatavot auzu pienu.

Mandeļu piena gatavošanai mājās lielākais pluss ir mandeļu miltu iegūšana. Tie veikalā parasti ir ļoti dārgi, tā ka šis ir big win!

Ja mājās gatavots augu piens nav tavā gaumē, iegādājies augu pienu tetrapakās vai arī izmanto sojas piena pulveri. Arī es augu pienu pērku tetrapakās, jo mājās kafijas pagatavošanai izmantoju pusautomātisko kafijas aparātu un putoju pienu kafijai. Lai kompensētu tetra paku izmantošanu un nejustos par to slikti, apgūsti kādu citu ilgstpējīgu ieradumu. Piemēram, pārej uz higiēnas produktiem bez iepakojumiem vai izlejamiem higiēnas un mājas uzkopšanas līdzekļiem.

Onya produktu maisiņi un mandeles

(attēlā) Es augu pienu pagatavošanai izmantoju produktu maisiņus ar smalku tīkliņu.

Kādas ir mandeļu piena alternatīvas?

Mājās gatavots auzu piens. No mājās gatavojamiem augu pieniem vislētākais un vienkāršākais būs auzu piens. Tam gan būs citādāka garša nekā klasiskiem riekstu pieniem, bet auzas ir krietni lētāks pārtikas produkts nekā rieksti. Auzu pienu var pagatavot krienti ātrāk, jo auzas jāmērcē krietni mazāku laiku. Būtiska nianse auzu piena pagatavošanā ir tā nokāšanā. Atdalot biezumus no auzu piena, iesaku to pārlieku nespiest, citādi auzu piens var sanākt ļoti biezumains vai pat glums.

Sojas piena pulveris. Vēl viena laba alternatīva ir sojas piena pulveris. Tas ir izcils variants, ja tev bieži sanāk laikus neizlietot pienu tetrapakā vai pudelē un tas aiziet bojā. Sojas piena pulverim ir ilgs derīguma termiņš. Tas ir arī parocīgs dabas izbraucieniem, piemēram, baltas kafijas pagatavošanai laivu braucienā vai pārgājienā. Mans life hack ir arī benzīntanku melnās kafijas apgreidošana ar sojas piena pulveri. Vairs nekādu vēdersāpju no kafijas ar govs pienu, no kura man ir alerģija!

Vai tev ir kādi jautājumi par augu piena pagatavošanu?
Uzdod savu jautājumu komentāros zemāk – es atbildēšu! ⬇

Leave a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *