Kas ir Nisperos jeb japānas mespils

Izlasīsi 7 minūtēs

Kad tu pēdējo reizi pagaršoji kaut ko jaunu un tikai pēc tam saprati, kas tas īsti ir? Ar mums tā notika Tenerifē – ieraudzījām, novērojām vietējos ēdam, pagaršojām paši. Pēc tam Latvijā atradām to Latvijā, Rimi veikalā. Ar uzsvaru uz “ni”, Nisperos ir auglis, kas laikam nav jāraksta ar lielo burtu, bet tikpat labi to varētu izpelnīties.

Nisperos jeb Japānas mespils
Nisperos savvaļā Tenerifē
Tad Japāna vai Tenerife?
Vairāk par pašu nisperos krūmu
Kā ēst nisperos augļus?

Nisperos jeb Japānas mespils

Ieskrēju Rimi pēc šā, tā, it nekā un augļu plauktā ieraudzīju kasti ar oranžīgiem, nelieliem bumbierformas augļiem. Skatos uz cenu birkas: nosaukums Nisperos. Iekavās “Japānas mespils”. Angliski – loquat. Kas tas tāds ir? Man, protams, interesē, jo cik tad bieži Latvijā sanāk pagaršot kādu jaunu augli? Importa pasaule ļauj atklāt jaunas garšas. Protams, importa augļi, visticamāk, nav tikpat gardi kā savvaļā pa taisno no krūma noplūkti. Bet ir forši, ja var izmēģināt ko jaunu!

Par spīti cenai, kas sasniedza teju 7 €/kg, paķēru četrus nisperos, iemetu groziņā un laidu uz pašapkalpošanās kasēm. Mājās nomazgāju un pēc degustācijas arī atmiņā atausa jau zināmā citrusīgā persiku garša, pūkainā miziņa un krustiņš dibenā. Atcerējos, ka šo augli jau reiz biju redzējusi un arī nogaršojusi ceļojuma laikā Tenerifē. Toreiz tas šķita kaut kas mistisks un nezināms.

Nisperos jeb Japānas mespils featured

Nisperos savvaļā Tenerifē

Jums arī ceļojumos ir prieks ieraudzīt vēl dabā neredzētus augļu kokus un krūmus ar augļiem? Mani tas vienmēr priecē. Reiz biju aizlaidusi brīvdienās veselas 11 dienas pabaudīt Tenerifi. Vienā no pēdējām dienām slinki pastaigājos pa saules pielieto Maskas ciematiņu. Pastaigas laikā piestāju pie kādas terases margām pavērot skatu, līdz palūkojos uz leju: es stāvu tieši virs citronu koka! Vēl nebiju redzējusi dabā augošus citronus, pie tam vēl negatavus un zaļus. Joprojām domāju – varbūt tie bija laimi? Bet gan jau, ka citroni. Pārlaidu acis tālāk pāri ainavai – rekur arī apelsīnu koks! Kad ieraudzīju avokado koku, vispār biju gatava aiz laimes ģībt te un tagad.

Man šķiet, ka šis brīdis Maskas ciematiņā manī atslēdza to atziņu, kāpēc ir forši ceļot uz vietām, kas klimatiski krasi atšķiras no visām citām vietām, kur esi bijis. Tieši citādākās vietās tu redzi daudz jaunus augus, daudz jaunas dzīvības un arī vēl neredzētus gardumus. Kad lielveikalos esi atskatījies uz visiem importa augļiem, tev šķiet, ka esi redzējis daudz. Bet nekā! Tu ieraugi jaunu koku, skaties uz tiem augļiem un nesaproti, kā vispār Google sameklēt tam nosaukumu.

Šur tur ievēroju arī tādu palielu krūmu ar tumšzaļu lapotni un oranžīgiem augļiem. Neko tādu vēl nebiju redzējusi!

Tenerife ceļojuma apskats Maska Nisperos koks

Ar ceļabiedru turpinājām pastaigu, līdz nonācām pie kāda privātmājas žoga, kam dāsni bija pārkārušies šī tumšzaļā, liellapainā krūma zari. Pirms tam bijām redzējuši kādu vietējo, kas nesa plastmasas maisiņu, pilnu ar šī krūma augļiem. “Nogaršojam?” “Nu, nezinu – mēs tak nezinam, kas tas tāds ir!” “Nu nekas, gan jau ir ēdams, tam čalim bija maisiņā.” “Nu – labi! Aiziet!” Un aiziet nudien – ceļabiedrs fiksi pieliec zariņu un nočiepj katram pa pūkainajam auglim. Ar plaukstu paberzējam un iekožamies. Sulīgs, salds un drusciņ citrusīgs.

Tad Japāna vai Tenerife?

Lai gan oriģināli nācis no Ķīnas vai Japānas (par to vēl zinātnieki, tfu – dārznieki strīdās), tas sastopams siltās, saules pielietās vietās. Tāpēc Tenerife šķiet izcila vieta, jo tās sildošā saule ļauj nisperos krūmam attīstīt savus saldos augļus.

Tenerifē ir ļoti daudz ar tīkliem pārvilktas plantācijas. Sākumā domāju, ka tajās gan jau aug tikai banāni. Izrādās, ka tā vis nav! Arī nisperos krūmi tiek audzēti šajās plantācijās, lai varētu novākt brangu šo augļu ražu. Apsolīju sev, ka nākamreiz Tenerifē izstaigāšu arī kādu banānu un nisperos plantāciju.

Vairāk par pašu krūmu

Kad iesāku lasīt par nisperos un veidot šo rakstu, domāju: es taču neesmu nekāds botāniķis! Tāpēc labāk iedziļināšos azartiskākās detaļās par ēšanas pusi, nekā par augu un tā audzēšanu.

Tomēr bez informācijas noteikti neatstāšu – te būs daži forši avoti, kurus ar aizrautību vari palasīt:

Kā ēst nisperos augļus?

Esam nonākuši pie visgaršīgākās nodaļas. Kā tad šo augli var ēst?

Vispirms – svaigu pa taisno no koka. Tāpat kā zemenes visgardākās ir pa taisno no dobes, arī nisperos ir vispirms jāēd uzreiz, noplūktu no koka. Tā var apēst arī gabaliņu saules un siltuma, tur jau laikam arī ir tas gardums! Tā var arī pielasīt pa taisno no koka pilnu kreklu ar augļiem un doties mājās. Protams, ar saimnieka atļauju – nevajag čiept svešā zemē lietas. 🙂

No nisperos var viegli pagatavot garšīgu svaigu zapti (video ir spāniski, bet sapratīsi visu, es arī sapratu). Tā ir vispopulārākā gatavojamā lieta. Tomēr rekur būs vēl dažas idejas:

Tenerife ceļojuma apskats Maska

Vai tu esi ēdis nisperos?

Leave a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *