ēdienreižu plānošana 4 receptes vakariņām
Ēst un ēst

Kad ēdienreižu plānošana izdodas – 4 receptes tavām vakariņām

14 min read

Ēdienreižu plānošanas veiksmes galvenais nosacījums ir pareiza motivācija un iemesls, kāpēc to visu vispār darīt. Pāris ierakstus iepriekš biju teikusi, ka ēdienreižu plānošana man nestrādā. Laikam tas ir kaut kāds Mērfija likums, jo pagājušajā nedēļā pārliecinājos par pavisam pretējo – viss strādā ļoti labi! Pagājušo nedēļu mūsmājās uzsākām ar sapildītu ledusskapi un sarakstu ar idejām visu 7 nedēļas dienu vakariņām. Ko mēs šoreiz darījām citādāk un ko garšīgu cēlām galdā – par to visu lasi šajā rakstā!

Pirms kāda laika rakstīju par to, cik ļoti man nepatīk ēdienreižu plānošana. Par cik tobrīd skolā mācījos pavāros, mana motivācija plānot ēdienreizes bija izaicināt sevi pagatavot kaut ko jaunu. Ar šodienas aci un pieredzi ļoti labi redzu to vietu, kur es kļūdījos. Vakari mūsmājās ir brīži, kad īsti negribas lieki tērēt laiku ekstravagantām receptēm, un tā vietā gribas vienkārši paēst. Līdz ar to katru dienu pagatavot kaut ko ļoti ekstra un precīzi pēc sarežģītas receptes vienkārši nav reālistiski.

Citādāka ēdienreižu plānošana

Pagājušajā nedēļā es piegāju ēdienreižu plānošanas uzdevumam no citas puses. Un viss izdevās lieliski!

Es sameklēju receptes, kas no vienas puses bija salīdzinoši viegli un veikli pagatavojamas, bet no otras puses – ļāva atklāt arī kādu jaunu, neierastu garšu. Es neieplānoju konkrētu recepti katrai dienai, bet tā vietā vienkārši atlasīju septiņas receptes, kurām atbilstoši iegādājāmies produktus. Katru dienu vai arī iepriekšējās dienas vakarā ar Artūru izdomājām, ko gatavosim. Vadījāmies pēc izjūtām un tā brīža vēlmēm – paskatījāmies sarakstā un izvēlējāmies to, ko kārojās. Vakarā pirms gatavošanas izlasījām konkrēto recepti, lai saprastu gatavošanas gaitu, un izmantojām minētos produktus, papildinot arī ar kaut ko, kas šķita labi piestāvam receptes kopgaršai.

Vēl viena svarīga lieta, ko mēs darām – kopīgi saraksti. Ar Artūru esam izveidojuši gan iepirkšanās, gan recepšu sarakstus, kuriem varam piekļūt un reāllaikā rediģēt tos katrs no saviem telefoniem. To, kā veidojam iepirkšanās sarakstu, vari noskatīties šajā vlogā. Līdzīgi darām arī ar receptēm – izveidojam atķeksējamu sarakstu, kur pierakstām receptes nosaukumu un linku uz recepti.

ēdienreižu plānošana ēdienreižu saraksts

Daži labi padomi, lai viss izdotos

Atstāj vietu improvizācijaiMēs nepielikām pa receptei strikti katrai dienai – tā vietā savlaicīgi sakrājām reālistiskas, realizējamas vakariņu idejas, no kurām vienkārši varējām izvēlēties piemērotāko pēc sajūtām. Tā mēs izvairījāmies no tās nepatīkamās pār-saplānotības sajūtas (ka viss tavā dzīvē ir saplānots un iepriekš paredzēts, to starp arī ēšana). Kam gan patīk rutīnas izjūta tik patīkamā nodarbē kā ēdiena baudīšana?

Esi sagatavojies – atlasi tikai to, ko tu gribētu pagatavot. Pats trakākais (vismaz mūsmājās) ir sagaidīt vakaru un tad pusstundu domāt, ko tad liksi uz pannas. Vai arī – gatavot vienu to pašu dārzeņi + kaut kādi pākšaugi un viss vienā pannā variantu, jo neko citu tobrīd negribas domāt. Tā vietā jau laicīgi svētdienā velti kādu stundiņu vai divas ēdienblogu window-shoppingam un iekrāj kādas labas receptes, ko gribi pagatavot!

Izmanto pazīstamus, ierastus produktus… Viena no lietām, kas totāli var nestrādāt un pie tam krietni paaugstināt tēriņus, ir gatavošana ar eksotiskiem produktiem. Ja tu zini, ka ikdienā baigi neaizraujies ar, piemēram, Taizemes virtuvi, tad varbūt nav labākā ideja ikdienas vakariņām sapirkt citronzāles, specifiskas garšvielas, mērces u.c. produktus (kam ir risks vienkārši nobeigties ledusskapī). Ir forši pagatavot kaut ko jaunu, bet tas nav visai produktīvi, ja puse no tava produktu pirkuma saraksta ir produkti, kurus, iespējams, izmantosi vienreiz. Been there, done that – man arī pieliekamajā stāv neatvērta estragona paciņa, eksotiskas mērces, garšvielas, kuras es pat nezinu, kur pielikt… 🙂

…Bet atstāj vietiņu arī eksperimentiem! Ieliec sev pierastā ēdienā kādu jaunu garšu. Izmanto citas garšvielas. Nopērc kādu jaunu sakņaugu, kam vienmēr esi staigājis garām dārzeņu sekcijā. Neaizpildi ar to visu savu iepirkumu grozu, bet atļaujies nogaršot arī kaut ko jaunu! Tā, lai ēdiens nepaliek par ierastu un garlaicīgu padarīšanu.

Apzinies, ka plāni var mainīties un tas ir normāli. Kādu dienu var būt tikšanās ar draugiem kādā kafejnīcā. Citreiz tu gribēsi veikli pagatavot kaut ko, kas nemaz nav plānā. Jebkurā gadījumā – būs dienas, kad iecerētais var neizdoties, un tas ir normāli. Tieši tāpēc arī uzskatu, ka ieplānot konkrētas receptes konkrētām dienām ir nekas cits kā recipe for disaster.


Labi – ir laiks ķerties klāt receptēm!

Zemāk atradīsi četras receptes (un gardas bildes), kas ir vienkārši pagatavojamas, bet ļoti gardas. Receptes vari izprintēt vai vienkārši pieglabāt sev pie grāmatzīmēm!

Kāpēc es vienmēr rakstu šādus bloga rakstus no rīta pirms brokastīm? Bāc, tagad pašai gribas ēst 🙂


Burrito wrapi

Ir skaidrs, ka cilvēkam, kas nav ēdis autentisku meksikāņu ēdienu, tā gatavošana ir taustīšanās pa to, kas ir salasīts internetā. Jebkurā gadījumā – wrapi mums nav sveša lieta! Tieši tie visbiežāk ir mūsu steidzos un nav laika domāt gatavošanas varianti – sacep pildījumu no tā kas ir ledusskapī, sapildi un apcep. Par Meksikas virtuves nepārzināšanu neskumstu, bet atrastās idejas lieku lietā – precīzāk, pannā! Iedvesmojoties no bloga Nutriciously skaistajām fotogrāfijām, uzmeistarojām savus burito wrapus. Vēl noteikti jāapgūst labāka tortiljas tīšanas metode, bet ziniet – citreiz par formu svarīgāk ir garšīgi paēst! Par formām var domāt vēlāk 🙂

 

Burito wrapi
Sagatavošanas laiks
5 mins
Gatavošanas laiks
45 mins
Kopā jāgatavo
50 mins
 

Pupiņas un tomātīgā mērce sātīgumam, kukurūza krāsai un priekam - un tas viss kopā pilnam, priecīgam vēderam! Saprotamās un pieejamās sastāvdaļas padara šos burito wrapus par iespējamiem favorītiem tavā ikdienas skrējiena virtuvē!

Atslēgvārdi: plant based
Porciju skaits: 4 personām
Sastāvdaļas
  • lielās tortiljas
  • 125 g brūnie risi
  • 1 dārzeņu buljona kubiciņš
  • olīveļļa (cepšanai)
  • 1 baltais sīpols
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 paprika
  • saldās paprikas garšviela
  • oregano
  • čili piparu pārslas
  • melnie pipari
  • kumīns
  • pusbundža konservētas kukurūzas
  • 400 g melnās pupiņas (konservētas vai izmērcētas kaltētās)
  • salātlapas (podiņsalāti vai Iceberg salāti)
  • pusburciņa tavas mīļākās tomātu mērces
  • 1 vesels tomāts
Pagatavošana
Pildījuma pagatavošana
  1. Katliņā liec vārīties brūnos rīsus kopā ar dārzeņu buljona kubiciņu (rīsu un ūdens proporcija - 1:2). Brūnie rīsi vārīsies 35-40 min. Pēc novārīšanās atliec malā.

  2. Kamēr rīsi vārās, sasmalcini sīpolu un liec pannā olīveļļā cepties, pēc brītiņa pievieno ar nazi vai ķiplokspiedi sasmalcinātus ķiplokus. Papriku attīri no sēkliņām un sagriez mazos salmiņos, liec klāt apcepties.

  3. Kad paprika ir jau pa pusei apceptas, sāc pievienot garšvielas pēc garšas.

  4. Kad paprika ir apcepta, pievieno melnās pupiņas un kukurūzu. Pievieno mērci un mazos kubiņos sagrieztus tomātus. Visu kārtīgi apmaisi un izkarsē, pievieno papildus garšvielas, ja vēlies.

Wrapu pildīšana
  1. Tortiljas vidū liec plānu kārtiņu ar rīsiem. Pāri kārto uz pannas sacepto pildījumu (nepārcenties - tas viss tomēr jāaizloka ciet 🙂 ) un tam visam pāri - mazās strēmelēs sagrieztas salātlapas.

  2. Tortilu satin tā, lai wrapam nebūtu vaļēju galu (visas malas loki uz iekšu - sāc ar sāniem un tad ar augšu/apakšu). Liec wrapu ar locījuma vietu uz leju uz sakarsētas pannas (pārslaki ar ļoti mazu daudzumu olīveļļas) un apcep no abām pusēm zeltainu.

  3. Wrapu griez uz pusēm un pasniedz!

Kuskuss ar ceptām sēnēm un dārzeņiem

No wrapu gatavošanas mums pāri palika izmērcētās un vārītās pupiņas. Par cik cenšamies mājās gatavot vegāniski, pākšaugi ir mūsu galvenais proteīna avots – cenšamies katrā ēdienreizē tos kaut kā ietvert. Pupiņas samaisījām ar pērļu kuskusu, tādējādi atsvaidzinot šo visnotaļ pierasto piedevu maltītei. Otru pusi šķīvja aizpildīja košākās sastāvdaļas – atsevišķi ceptās sēnes (cep tieši tā, kā rakstām receptē – uzticies mums!), paprika un ķirštomātiņi. Viss tas, kas mums ļoti garšo – košā izpildījumā uz vakariņu šķīvja. Lieliski!

Pupiņu kuskuss ar ceptiem tomātiem, sēnēm un papriku
Sagatavošanas laiks
5 mins
Gatavošanas laiks
25 mins
Kopā jāgatavo
30 mins
 

Sātīgi, krāsaini un skaisti - trīs galvenās lietas, ko ir forši atrast savā šķīvī. Pupiņas forši saskan ar pērļu kuskusa konsistenci, un tomātos esošais umami garšas spēks tevi pārliecinās, ka šī ir īstā recepte, ko pagatavot vakariņās!

Atslēgvārdi: plant based, vegānisks
Porciju skaits: 2 personām
Sastāvdaļas
  • 1/2 glāze pērļu kuskusa
  • 1/2 dārzeņu buljona kubiciņš
  • 1,25 glāzes ūdens
  • 1/2 glāze vārītu/konservētu melno pupiņu
  • 1 šalotes sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 8 šampinjoni
  • 1 sarkanā paprika
  • 7 ķirštomātiņi
  • svaiga timiāna zariņi
  • rozā sāls
  • melnie pipari
Pagatavošana
  1. Gatavo kuskusu! Pusglāzei kuskusa vajadzēs aptuveni divtik ūdens un vēl mazdrusciņ (kaut kur 1,25 glāzes ūdens). Pievieno buljona kubiciņa pusīti (ar veselu būs pārāk sāļi) un vāri 8-10 min līdz mīkstai konsistencei. Nokās lieko ūdeni, ja nepieciešams, un atstāj kuskusu katliņā.

  2. Gatavajā kuskusā iemaisi melnās pupiņas un katliņu pārsedz ar vāku - tās sasils no kuskusa.

  3. Sasmalcini šalotes sīpolu un liec cepties pannā olīveļļā. Pievieno ar nazi vai ķiplokspiedi sasmalcinātu ķiploku, viegli apcep. 

  4. Šampinjonus griez uz pusēm un katru pusi - 2 vai 3 daiviņās (ja ļoti lieli šampinjoni). Liec pannā cepties kopā ar timiāna zariņiem. Pievieno kārtīgu šķipsnu rozā sāls un piparus. Nebaidies likt klāt drusciņ vairāk sāls - tas vajadzīgs, lai izceltu šampinjonu sēnīgo garšu!

  5. Uz atsevišķas pannas olīveļļā paralēli apcep salmiņos sagrieztu papriku. 

  6. Kad šampinjoni apcepti, izņem timiāna zariņus. Pievieno apcepto papriku un uz pusēm sagrieztos ķirštomātus.

  7. Kad tomāti izkarsēti, viss ir gatavs - servē šķīvjos kopā ar kuskusu un baudi!

Piezīmes & padomi

Atsevišķi timiānā apceptās šampinjonu daiviņas ir mūsmāju jaunākais trends. Tici man - tu būsi pārsteigts, cik ļoti sēnīgi un intensīvi var garšot šampinjoni, šādā veidā pagatavoti! 

Pikantie BBQ džekfrūta burgeri

Tā viena savā sulā konservētā džekfrūta bundžiņa beidzot sagaidīja savu kārtu starmešu (lasi – virtuves lampu) gaismā. Pagatavojām vienu no vegāniskās “gaļas” klasiskajām recepēm – plucinātās “cūkgaļas” burgerus. Cūkgaļas vietā, protams, lieliskais tās aizvietotājs – džekfrūts! Auglis, kam Latvijā vēl nav vietējai valodai adaptēta nosaukuma (nu – tāda, kas dabiski iegājies ikdienas runā un skan latviski), un kurš pieejams vien divu dažādu konservbundžu variācijās. Veikalu plauktos džekfrūtu atradīsi nevis pie marinētiem gurķiem, bet gan konservēto augļu nodaļā.

Pikantie BBQ džekfrūta burgeri
Sagatavošanas laiks
10 mins
Gatavošanas laiks
15 mins
Kopā jāgatavo
25 mins
 

Dūmakaini, pikanti, skābeni, saldeni - vesels garšu festivāls, kompakti iekārtots starp divām gardām, kraukšķīgām maizītēm un svaigiem dārzeņiem. Tādi ir pikantie BBQ džekfrūta burgeri. Lai labi garšo!

Atslēgvārdi: plant based
Porciju skaits: 2 personām
Sastāvdaļas
  • 4 burgeru maizītes (klasiskās vai pilngraudu/dārzeņu)
  • 2 bundžas konservēta džekfrūta savā sulā
  • 1 baltais sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 glāze BBQ mērces
  • 1 tējk. brūnā cukura (ja BBQ mērce ir ļoti skāba)
  • garšvielas pēc izvēles
  • salātlapas (podiņsalātu)
  • pāris marinēti pipargurķīši
  • 1 liels tomāts
Pagatavošana
  1. Sasildi krāsni uz 150 grādiem, liec tajā burgeru maizīšu pusītes apgrauzdēties.

  2. Sasmalcini sīpolu un ar ķiplokspiedi vai nazi sasmalcini ķiploku. Apcep uz pannas olīveļļā. 

  3. Pievieno smalki saplucinātu džekfrūtu, apcep. Pievieno sāli, piparus.

  4. Pievieno BBQ mērci, kārtīgi izmaisi. Pievieno garšvielas, lai iegūtu pikantumu.  Turpini izkarsēt, līdz iegūsti vēlamo garšu, pikantumu un dūmakainumu. Ja masa nelīp kopā, pievieno vēl BBQ mērci un pielāgo garšvielas.

  5. No krāsns ņem ārā maizītes un veido burgerus! 

Piezīmes & padomi

Droši variē ar pārējām burgera sastāvdaļām - pikantajam džekfrūta pildījumam labu kontrastu dos vegāniskais krējums u.c. mērcītes.

Tomātu zupa ar parmezāna grauzdiņiem

Kur vēl labāku laiku sildošai, gardai tomātu zupai par šo ziemīgo laiciņu? Kopā ar parmezāna grauzdiņiem – ģībiens rauj no baudas. Nopietni! Iedvesmu riktīgajai konsistencei paķērām no The Roasted Root bloga. Mēs kā lieli maizes mīļi Rimčikā paķērām veselas divas ķiploku bagetes un, kad zupa jau bija gatava un atstāta zem vāka ievilties, uzgrauzdējām ar parmezānu. Mūsu simtgades zupa – jo domājam, ka šis kombo (tomāti + parmezāns) dzīvos mūžam, tāpat kā Latvija! Tam par godu arī parmezāna josla zupas bļodā! 😀

Tomātu-paprikas biezzupa ar parmezāna grauzdiņiem
Sagatavošanas laiks
10 mins
Gatavošanas laiks
15 mins
Zupas ievilkšanās laiks
15 mins
Kopā jāgatavo
40 mins
 

Sildoši, sātīgi, tomātīgi, parmezānīgi - viss, I'm in! Ņemam svaigus vai konservētus tomātus un laižam uz virtuvi gatavot labākās pusdienas/vakariņas, kādas ir bijušas!

Atslēgvārdi: plant based
Porciju skaits: 3 personām
Sastāvdaļas
  • 1 liels baltais sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 selerijas kāts
  • 1 sarkanā paprika
  • 1 ēdk. kviešu miltu (var izmantot arī bezglutēna miltus)
  • 0,5 litri dārzeņu buljona (puslitram derēs 1 buljona kubiciņš)
  • 1 bundža konservētu plūmju tomātu (veselu)
  • 2 ēdk. tomātu mērces
  • 1/2 glāze vārītu lēcu (vai pusbundža konservēto)
  • bagete
  • parmezāna siers
  • sasmalcināti zaļumi
Pagatavošana
  1. Mazos kubiņos sagriez sīpolu, ar nazi vai ķiplokspiedi sasmalcini ķiploku daiviņas. Smalki sagriez seleriju. Liec to visu apcepties uz pannas olīveļļā.

  2. Papriku attīri no sēkliņām, griez vidējos kubiņos. Liec klāt apcepties visam pārējam pannā. 

  3. Nedaudz samazini liesmu un visam pāri pārkaisi ēdamkaroti miltu. Apmaisi un viegli apcep miltus. 

  4. Pievieno sagrieztus konservētos plūmju tomātus ar visu sulu, kā arī tomātu mērci. Pievieno garšvielas pēc savas izvēles. 

  5. Pievieno buljonu, uzvāri visu līdz burbulim, pēc tam samazini liesmu uz mazu un karsē 15 minūtes.

  6. Šajā brīdī uz cepešplāts kārto bagetes šķēles, pārber ar rīvētu parmezānu un liec cepties cepeškrāsnī uz 175 grādiem. 

  7. Ņem ārā grauzdiņus, servē zupu bļodiņās, pārkaisi ar parmezānu un zaļumiem un pasniedz!


Vai pagatavoji kādu no receptēm?

Dalies ar savu bildi Facebook vai Instagram ar heštegu #restarttheshowblog un ietago mani @restarttheshowblog – lai varu redzēt, cik forši tev ir sanācis!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Receptes novērtējums