Riekstu sviests – kā to pagatavot mājās

Izlasīsi 10 minūtēs

Riekstu sviests ir viegli pagatavojams mājās. Gatavojot to pašam, varēsi izvairīties no liekas burciņas mājas krājumos vai atkritumu tvertnē.

Kāpēc riekstu sviestu gatavot pašam?

Riekstu sviests ir gardums, kas kombinācijā ar maizi un augļiem var pārtapt par lieliskām brokastīm vai starpēdienreižu našķi. Man vismīļākais ir zemesriekstu sviests. To šad tad lieku klāt brokastu putrai vai smērēju uz maizes. Dažādu riekstu sviestus var arī blenderēt smūtijos, iemaisīt un iecept desertos un kur tik vēl ne. Domājot par mazākatkritumu dzīvesveidu, arī riekstu sviesta gatavošana mājās ļaus izvairīties no liekiem atkritumiem – pat tad, ja tie ir šķirojami.

Veikalā nopērkamais riekstu sviests parasti ir nopērkams stikla burciņā ar plastmasas vai metāla vāku. Ja stiklu ir iespējams pārstrādāt, nezaudējot gala rezultāta kvalitāti, ar plastmasu un tās dažādajiem veidiem ir pavisam citādāk. Ir liela iespēja, ka zemesriekstu sviesta burkas vāciņš nav šķirojams un tamdēļ ir jāizmet sadzīves atkritumu konteinerā.

Riekstus ir iespējams sveramus nopirkt ne tikai beziepakojuma produktu veikalos, bet arī pārtikas veikalos, kur rieksti pieejami uz svara. Līdz ar to uz parastu pārtikas veikalu vari doties ar savu produktu maisiņu, lai tajā iesvērtu zemesriekstus. Beziepakojuma produktu veikalos noteikti vari izmantot ne tikai produktu maisiņus, bet arī burciņas, kārbiņas un citus sev parocīgus traukus.

Kā pagatavot riekstu sviestu mājās - zemesriekstu sviests-4.jpg

Kā pagatavot riekstu sviestu

Citas sastāvdaļas kā paši rieksti nemaz nav vajadzīgas. Riekstu sviesta eļļainums ir no pašos riekstos esošās eļļas. Visu pārējo maģiju izdarīs tava virtuves ierīce, ar kuru riekstu sviestu gatavosi. Ja tev patīk, piemēram, sāļš zemesriekstu sviests, vari pievienot kādu šķipsnu himalaju sāls.

Lai pagatavotu riekstu sviestu, tev būs nepieciešami rieksti un ierīce, ar kuru riekstus varēsi sasmalcināt un sablenderēt. Šim nolūkam labi derēs vai nu jaudīgs krūzes blenderis, vai arī virtuves kombains. Atkarībā no izmantotās ierīces jaudas un blenderējamo riekstu daudzuma, riekstu sviesta pagatavošana aizņems aptuveni 20 minūtes.

Riekstus ber virtuves kombainā vai blenderī un sāc blenderēt. Aptveuni pirmajās piecās minūtēs rieksti sasmalcināsies un pamazām taps viendabīgā, halvai līdzīgā masā. Tiklīdz tā sāk lipt kopā, ar lāpstiņu periodiski apmaisi blendera vai virtuves kombaina apakšā esošo riekstu masu. Turpinot blenderēt vēl pāris minūtes, riekstu masa sāks sasilt, izdaloties riekstos esošajai eļļai. Pēc 10 minūtēm riekstu masai jākļūst jau daudz slapjākai un elastīgākai. Tālākais darbs ir vienkārši nemitīga apmaisīšana un pacietība līdz brīdim, kad iegūsti kāroto riekstu sviesta konsistenci.

Kā pagatavot riekstu sviestu mājās - mandeļu sviests

Kā izskatās riekstu sviesta gatavošanas process

Es personīgi riekstu sviestu gatavoju ļoti reti. Vispirms jau tādēļ, ka ēdu to visnotaļ reti un tamdēļ nepatērēju daudz. No visiem riekstu sviestiem man vislabāk garšo zemesriekstu sviests. Tie nav dārgi, kas arī ir forši. Līdz ar to es riekstu sviestu gatavoju tad, ja ļoti sakārojas kaut ko gardu un svaigu izveidot pašai. Pēdējo zemesriekstu sviesta porciju pagatavoju un uzdāvināju draugam.

Šādi izskatās gatavošanas process diviem veidiem: mandeļu sviestam un zemesriekstu sviestam.

Mandeļu sviests

Mandeļu sviests ir pats pirmais sviests, ko es pagatavoju mājās pati. Par cik izmantoju neblanšētas mandeles (ar mizām), tās bija redzamas arī riekstu sviestā. Domāju, ka tas noteikti nav traucēklis.

Blenderēšana aizņēma aptuveni 20 minūtes. Vispirms rieksti tiek sasmalcināti. Pēc pāris blenderēšanas minūtēm masa pamazām sāks sasilt, tādējādi izdaloties riekstos esošajām eļļām.

Nākamā stadija ir riekstu klucis! Vismaz tā tas izskatās. 😅 Šajā brīdī sablenderētā masa vēl ir pasausa, bet jau līp kopā – taču līdz krēmīgumam vēl ir kāds laiciņš. Turpinot blenderēt, tā kļūs elastīgāka un mīkstāka, jau daudz vairāk atgādinot sviestu. Tad atliek bruņoties ar pacietību, un vēl pēc nepilnām 10 minūtēm mīkstā masa taps par eļļaini slapjo mandeļu sviestu.

Zemesriekstu sviests

Ļoti līdzīgas blenderēšanas stadijas ir arī zemesriekstu sviestam. Manuprāt, zemesrieksti ir daudz sausāki un neveidojas tik viendabīgā lielā gabalā, kā tas bija ar mandelēm. Laika ziņā blenderēšana aizņēma tās pašas gandrīz 20 minūtes.

Man garšo sāļš zemesriekstu sviests, tāpēc pašās blenderēšanas beigās pievienoju divas šķipsnas rozā sāls. Ja izmanto parasto sāli, tad liec vienu šķipsnu, jo rozā himalaju sāls ir daudz vājāka par parasto sāli.

Biežāk uzdotie jautājumi

Vai rieksti pirms blenderēšanas jāgrauzdē?
Foršai garšai ieteicams uzgrauzdēt. Tikko svaigi grauzdētu riekstu malšana varētu arī paātrināt blenderēšanas procesu (jo tie jau ir silti). Vari izmēģināt arī negrauzdētu riekstu blenderēšanu – un pastāstīt komentāros zemāk, kā tev izdevās!

Vai blenderējot nepieciešams pievienot eļļu vai citu šķidrumu?
Tas nav nepieciešams, jo ilgākas blenderēšanas rezultātā riekstu masa sasils, un no riekstiem izdalīsies to dabīgā eļļa.

Kur es varu iegādāties vietējo ražotāju gatavotus riekstu sviestus?
Manuprāt, Nutego sanāk ļoti gardi riekstu sviesti, un tie ir arī visai plaši pieejami Rimi un citos populāros pārtikas veikalos. Nutego internetveikalā pieejami arī 900 g lielie riekstu sviestu iepakojumi metāla iepakojumā. Arī Aguz gatavo ļoti gardus dažādu riekstu sviestus.

Kādi ir trūkumi, gatavojot riekstu sviestu mājās?
Tas ir laikietilpīgs process – atkarībā no aprīkojuma, rieksti varbūt būs ilgi jāblenderē, līdz tie pārtaps sviestainā konsistencē. Otrs trūkums ir tava blendera vai virtuves kombaina nolietojums. Tāpat kā ar ledu, arī rieksti ir grūtāks izaicinājums jebkurai virtuves ierīcei.

Vai riekstu sviestu iespējams nopirkt bez iepakojuma, ja nevēlos to gatavot mājās?
Jā! Vairākos beziepakojuma produktu veikalos ir nopērkami riekstu sviesti un arī gardi nutellas tipa smēriņi, iesverami tevis izvēlētā iepakojumā. Pieļauju, ka veikalu sortiments var mainīties, tāpēc iesaku sazināties ar sev tuvāko beziepakojuma produktu veikalu un pavaicāt, vai viņu sortimentā tobrīd ir riekstu sviesti.

Neatradi atbildi uz savu jautājumu?
Uzdod to komentāros raksta beigās – es atbildēšu!

Citi raksti:

🔗 Mandeļu piens – kā to pagatavot mājās
🔗 Teflona loksnes – cepampapīra un folijas vietā

2 thoughts on “Riekstu sviests – kā to pagatavot mājās”

  1. Labs “sviests” iznāk ar lētu BioloMix blenderi no Ķīnas. Slodze ir liela, un motora temperatūru grūti kontrolēt. Viena porcija 600g riekstu aizņem apmēram 6-7 minūtes. Pirms nākamās porcijas ļauju blenderim un krūzei atdzist. Visvieglāk samalt dārgos lazdu riekstus, kas tāpat kā Nutego piedāvājumā ir īpaši eļļaini un šķidri.

    Depo celtniecības preču veikalā var nopirkt Nutego 2 lb iepakojumu lētāk. Mazās burkas piemērotas garšvielu glabāšanai. Tajās var arī ieliet sagatavoto riekstu masu, ja izmanto blenderi un sviests ir šķidrs.

    Zemesrieksti garšīgi ar īsto sviestu, uz šķīvja pie putras vai ar pilngraudu kviešu maizi.

    1. Sintija // Dari Lietas blogs

      O, 6-7 minūtes ir ļoti ātri!
      Nutego lielais iepakojums (šķiet, 1 kg?) bundžā arī ir ļoti laba opcija, ja negribas riekstu sviestu gatavot pašam.

      Es arī esmu par zemesriekstu sviestu pie putras!

Leave a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *