Riekstu sviests – kā to pagatavot mājās

Izlasīsi 11 minūtēs

Riekstu sviests ir viegli pagatavojams mājās. Gatavojot to pašam, varēsi izvairīties no liekas burciņas mājas krājumos vai atkritumu tvertnē.


Riekstu sviests ir gardums, kas kombinācijā ar maizi un augļiem var pārtapt par lieliskām brokastīm vai starpēdienreižu našķi. Man vismīļākais ir zemesriekstu sviests. To šad tad lieku klāt brokastu putrai vai smērēju uz maizes. Dažādu riekstu sviestus var arī blenderēt smūtijos, iemaisīt un iecept desertos un kur tik vēl ne.
Domājot par mazākatkritumu dzīvesveidu, arī riekstu sviesta gatavošana mājās ļaus izvairīties no liekiem atkritumiem – pat ja tie ir šķirojami.

Table Of Contents


Kāpēc riekstu sviestu gatavot pašam?

Riekstu sviests veikalā parasti ir nopērkams stikla burciņā ar plastmasas vai metāla vāku. Stikls un metāls ir vieni no visvieglāk šķirojamiem materiāliem (salīdzinot ar plastmasu, kuras veidu ir daudz un vairums netiek pārstrādāti). Domāju, ka nevienam nesagādātu grūtības līdz ar bļodiņām un dakšām izmazgāt arī riekstu sviesta burciņu un tās vāciņu. Protams, ja domājam par mazākatkritumu dzīvesveidu, ir labi censties samazināt atkritumu apjomu vispārīgi, tajā skaitā šķirojamos atkritumus.

Riekstus ir iespējams sveramus nopirkt ne tikai beziepakojuma produktu veikalos, bet arī pārtikas veikalos, kur rieksti pieejami uz svara. Līdz ar to uz parastu pārtikas veikalu vari doties ar savu produktu maisiņu, lai tajā iesvērtu zemesriekstus. Beziepakojuma produktu veikalos noteikti vari izmantot ne tikai produktu maisiņus, bet arī burciņas, kārbiņas un citus sev parocīgus traukus.

Citas sastāvdaļas riekstu sviestam nemaz nav vajadzīgas! Riekstu sviesta eļļainums ir no pašos riekstos esošās eļļas. Visu pārējo maģiju izdarīs tava virtuves ierīce, ar kuru riekstu sviestu gatavosi!

Kā pagatavot riekstu sviestu mājās - zemesriekstu sviests-4.jpg

Kā pagatavot riekstu sviestu

Lai pagatavotu riekstu sviestu, tev būs nepieciešami rieksti un ierīce, ar kuru riekstus varēsi sasmalcināt un sablenderēt. Šim nolūkam labi derēs vai nu jaudīgs krūzes blenderis, vai arī virtuves kombains. Atkarībā no izmantotās ierīces jaudas un blenderējamo riekstu daudzuma, riekstu sviesta pagatavošana aizņems aptuveni 20 minūtes.

Riekstus ber virtuves kombainā vai blenderī un sāc blenderēt. Aptveuni pirmajās piecās minūtēs rieksti sasmalcināsies un pamazām taps viendabīgā, halvai līdzīgā masā. Tiklīdz tā sāk lipt kopā, ar lāpstiņu periodiski apmaisi blendera vai virtuves kombaina apakšā esošo riekstu masu. Turpinot blenderēt vēl pāris minūtes, riekstu masa sāks sasilt, izdaloties riekstos esošajai eļļai. Pēc 10 minūtēm riekstu masai jākļūst jau daudz slapjākai un elastīgākai. Tālākais darbs ir vienkārši nemitīga apmaisīšana un pacietība līdz brīdim, kad iegūsti kāroto riekstu sviesta konsistenci.

Kā pagatavot riekstu sviestu mājās - mandeļu sviests

Mana pieredze riekstu sviesta gatavošanā

Riekstu sviestu gatavoju ļoti reti. Vispirms jau tādēļ, ka ēdu to visnotaļ reti un tamdēļ nepatērēju daudz. No visiem riekstu sviestiem man vislabāk garšo zemesriekstu sviests. Tie nav dārgi, kas arī ir forši.

Galvenais iemesls, kādēļ šo sviestu negatavoju īpaši bieži, ir virtuves kombaina noslodze attiecībā pret iegūto gala produkta daudzumu. Es cenšos būt saudzīgs virtuves un citu mājas ierīču lietotājs. Man ļoti patīk mans Russel Hobbs virtuves kombains, ko saņēmu no māsas, kad viņa iegādājās krietni jaudīgāku un daudzpusīgāku virtuves kombainu. Man tas ir kalpojis ļoti ilgi un gribētu to lietot vēl vismaz pāris gadus. Manuprāt, 20 minūtes un tik cieta produkta kā riekstu blenderēšana ir diezgan liela noslodze neprofesionālam virtuves aprīkojumam. Ja man būtu profesionāls aprīkojums (vismaz Kitchen Aid pusprofesionālajā līmenī), kas ir paredzēts intensīvai un regulārai izmantošanai, tad noteikti gatavotu to biežāk!

Līdz ar to es riekstu sviestu gatavoju tad, ja ļoti sakārojas kaut ko gardu un svaigu izveidot pašai. Pēdējo zemesriekstu sviesta porciju pagatavoju un uzdāvināju draugam. 🙂

Mandeļu sviests

Mandeļu sviests ir pats pirmais sviests, ko es pagatavoju mājās pati. Par cik izmantoju neblanšētas mandeles (ar mizām), tās bija redzamas arī riekstu sviestā. Domāju, ka tas noteikti nav traucēklis. Blenderēšana aizņēma aptuveni 20 minūtes.

Bildēs redzamas dažādās stadijas riekstu sviesta gatavošanā. Vispirms rieksti tiek sasmalcināti. Pēc pāris blenderēšanas minūtēm masa pamazām sāks sasilt, tādējādi izdaloties riekstos esošajām eļļām.

Nākamā stadija ir riekstu klucis! 😀 haha! Masa būs ļoti sausa un salips visnotaļ viengabalainā masā. Turpinot blenderēt, tā kļūs elastīgāka un mīkstāka, jau daudz vairāk atgādinot sviestu.

Tad atliek bruņoties ar pacietību, un vēl pēc nepilnām 10 minūtēm mīkstā masa taps par eļļaini slapjo mandeļu sviestu.

Zemesriekstu sviests

Ļoti līdzīgas blenderēšanas stadijas ir arī zemesriekstu sviestam. Manuprāt, zemesrieksti ir daudz sausāki un neveidojas tik viendabīgā lielā gabalā, kā tas bija ar mandelēm. Laika ziņā blenderēšana aizņēma tās pašas gandrīz 20 minūtes.

Pašās blenderēšanas beigās pievienoju divas šķipsnas rozā sāls. Man garšo sāļš zemesriekstu sviests. Ja izmanto parasto sāli, tad liec vienu šķipsnu, jo rozā himalaju sāls ir daudz vājāka par parasto sāli.


Biežākie jautājumi un atbildes

Vai rieksti pirms blenderēšanas jāgrauzdē?
Foršai garšai ieteicams uzgrauzdēt. Tikko svaigi grauzdētu riekstu malšana varētu arī paātrināt blenderēšanas procesu (jo tie jau ir silti). Vari izmēģināt arī negrauzdētu riekstu blenderēšanu – un pastāstīt komentāros zemāk, kā tev izdevās!

Vai blenderējot nepieciešams pievienot eļļu vai citu šķidrumu?
Tas nav nepieciešams, jo ilgākas blenderēšanas rezultātā riekstu masa sasils, un no riekstiem izdalīsies to dabīgā eļļa.

Kur es varu iegādāties vietējo ražotāju gatavotus riekstu sviestus?
Manuprāt, Nutego sanāk ļoti gardi riekstu sviesti, un tie ir arī visai plaši pieejami Rimi un citos populāros pārtikas veikalos. Nutego internetveikalā pieejami arī 900 g lielie riekstu sviestu iepakojumi metāla iepakojumā. Arī Aguz gatavo ļoti gardus dažādu riekstu sviestus.

Vai riekstu sviestu iespējams nopirkt bez iepakojuma, ja nevēlos to gatavot mājās?
Jā! Vairākos beziepakojuma produktu veikalos ir nopērkami riekstu sviesti un arī gardi nutellas tipa smēriņi, iesverami tevis izvēlētā iepakojumā. Pieļauju, ka veikalu sortiments var mainīties, tāpēc iesaku sazināties ar sev tuvāko beziepakojuma produktu veikalu un pavaicāt, vai viņu sortimentā tobrīd ir riekstu sviesti.

Neatradi atbildi uz savu jautājumu?
Uzdod to komentāros raksta beigās – labprāt atbildēšu!

Kā tu izmanto riekstu sviestu?

Padalies ar savu mīļāko recepti komentāros zemāk vai Instagram, ietagojot @darilietas_lv!

Leave a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *